Arcfiatalítás

Barázdált homlok, szarkalábak, ajak körüli cigaretta ráncok, laza arcbőr? Mintha nagy lenne ránk a saját bőrünk a nyaktájékon! Hát bizony, harmincon túl már nem az a sugárzó babaarcú szépség néz ránk vissza a tükörből, aki örökké maradni szerettünk volna. Semmi pánik, van megoldás! 21. századi technológiák segítségével sokszor sebészeti beavatkozások nélkül is lassítható a bőr természetes öregedési folyamata, vagy eltüntethetők a halványabb bőrhibák, ráncok. Ha ez sem segít, még mindig felkereshetünk egy plasztikai sebészt, aki a legutolsó trendek szerint elvégzi a tatarozást.

Mielőtt vizsgálnánk a bőrfiatalítás retusáláson kívüli lehetőségeit, nézzük, mi okozza a ráncosodást?

A ráncok kialakulását két tényező, a belső és a külső öregedés befolyásolja. A belső öregedés sebessége genetikailag meghatározott, első jelei 30 éves kor felett jelentkeznek. A bőr víztartalmának csökkenésével a bőr elvékonyodik, szárazabbá válik, a kollagén és az elasztikus rostok aránya megváltozik, ezért a bőr megereszkedik, rugalmatlanabbá, petyhüdtté válik, megjelennek a ráncok. A bőr öregedését befolyásoló külső tényezők a környezeti hatások, az erős napfény, a helytelen életmód. A nap káros sugarainak hatására a bőrben levő kollagén és elasztin elbomlása felgyorsul, a finom vonalak és a ráncok elmélyülnek. A napfény hatására megjelennek a pigment foltok, pókhálószerű vénák és a kitágult hajszálerek. Az öregedési folyamatot gyorsítja a helytelen életmód, stressz, alkoholfogyasztás, dohányzás. Mindkét külső tényező eredményeképpen a bőr jóval öregebbnek tűnhet biológiai koránál.

Legnagyobb esztétikai problémát az arc és a nyaktájék ráncosodása okozza. Ezek a testrészek szinte mindig szabadon vannak, így a környezeti hatásoknak jobban ki vannak téve, ezért gyorsabban érnek. A puha szövetek vesztenek térfogatukból, a rostok rugalmasságukból, mert a víz megkötéséért felelős hialuronsav tartalom csökken, megindul az öregedési folyamat. Az esztétikai problémán felül az öregedés sokaknál pszichés panaszokat, önértékelési gondokat is okoz.

Napjainkban társadalmi nyomás is nehezedik az érintett korosztályra. Azért hogy versenyképesek, vonzók, ápoltak maradjunk bizony fel kell vennünk a harcot a ráncok ellen!