IPL szőrtelenítés

Villanófényes kezeléssel

IPL rövidítés az Intense Pulsed Light angol kifejezésből származik, melynek jelentése villanófényes. A villanófényt a 60-as években kezdték gyógyászati célokra használni. A 90-es években érrendszeri elváltozások sikeres kezelését hajtották végre villanófénnyel, eközben figyelték meg a villanófény hatását IPL szőrtelenítő gépek

a szőrtüszőkre és kezdték meg az IPL szőrtelenítés technológiájának kísérleteit, amely mára az egyik legkorszerűbb és leghatásosabb eljárás lett a szőrtelenítés terén.

Ez egy végleges szőrtelenítési eljárás, melynek során a széles spektrumú fény energiája a melanin sejtben hővé alakul, ezzel elpusztítja a szőrtüszőt, lehetetlenné téve a szőrszál újratermelését. Impulzusok kibocsátásával, bőrkímélő módon robbantja szét a szőrtüszők pigment szemcséit, mely elpusztulásukat eredményezi.

A szelektív fotothermolízis elve igazán nagy áttörés a szőrtelenítésben, hiszen a kicsit barnább bőrfelületen is alkalmazható ez a technológia és kicsit világosabb szőrzet esetén is hatékony lehet. Az IPL precízen beállított impulzus-karakterisztikája a bőr apró pigment-szemcséit nem hevíti túl, de a szőrtüsző durva rögös pigmentjében maximálisan absorbeálódik. A villanófényes kezelés csak apró kellemetlenséggel jár, a vakuszerű villantásokat enyhe csípő, szúrós érzés kísérheti, de a kezelőfejben lévő beépített hűtőrendszernek köszönhetően szinte fájdalommentes.

A kezelés a szőrszálak anagén növekedő fázisában a leghatékonyabb, mert ekkor termelődik a szőrszál színéért felelős melanin sejt. A kezeléssorozat egyéntől és testtájtól függően 3-5 alkalom után lehet eredményes, a kezelések között egy teljes szőrnövekedési ciklusnak (kb. 3-5 hét) kell eltelnie. A kezelés időtartama testtájéktól függően 5-25 perc.

A kezelést követően 1-2 napig tartó enyhe bőrpír előfordulhat. A kezelést követően a természetes gyógyulás következtében a barna foltok még sötétebbek lehetnek, melyek 1-2 nap múlva eltűnnek. Fényvédőkrém alkalmazása szükséges. Kerülni kell a bőrirritációt.

Kerülni kell az IPL szőrtelenítést terhesség ideje alatt, lázas állapot idején, cukorbetegség, epilepszia, kemoterápia esetén, bőrbetegségek esetén, nyílt seb helyén, fényérzékenység esetén, barnított bőr esetén, gyantázott szőrzet esetén, tetoválás eltávolítás helyén, ősz szőrszálak esetén.

Comments are closed.