Pattanás

Akne, mitesszer – közönséges nevén a pattanás

Hormonális változások, káros környezeti tényezők és örökletes hajlam együttes hatására kamaszkorban kialakuló, kora felnőtt korig elhúzódó bőrprobléma a pattanás (akne), amely rendszerint az arcon és a felsőtesten jelentkezik, hiszen ezen a testtájon található a legtöbb faggyúmirigy. A pattanást a faggyúmirigyek nyílásainak eltömődésekor a természetes bőrflórában élő Propionibacterium aknes elszaporodása okozza, ami gyulladást okoz a környező szövetekben, egy miniciszta alakul ki, ez maga a pattanás.

A stressz, a napi bőrtisztítás elhanyagolása, a megnövekedett progeszteron szint, egyes vegyszerekre adott allergiás válaszreakció, a bőrfelületre kerülő szennyeződések, a pórusokat eltömítő smink, zsíros krémek mind-mind felelőssé tehetők az aknes bőr állapot kialakulásáért.

Bőrünk, a külvilággal határos érzékszervünk közvetíti lelkünk, tudatalattink üzeneteit és kóros bőrtünetek formájában kommunikálja a minket körülvevő világgal kapcsolatos nehézségeinket, így főként a kamaszkor nehéz életszakaszában pszichoszomatikus betegség is lehet. Fordítva is igaz viszont, hogy az elhanyagolt, megoldatlan bőrproblémák önértékelési zavarokat okoznak, zárkózottá teszik, súlyos lelki nehézségek elé állítják az amúgy is  frusztrált kamaszokat. Fontos tehát, hogy a probléma felismerését követően azonnal reagáljunk, keressük az egyén számára leginkább megfelelő megoldást.

Manapság már számos kezelési lehetőség van, amelyekkel a pattanás hatékonyan eltüntethető. Javasoljuk, hogy egy bőrgyógyász szakorvossal való konzultáció után kezdjünk neki a terápiának.

A pattanás helyi kezelésére hámlasztó készítményeket, szárító pasztát, drogériákban kapható tisztító folyadékot használhatunk. Az orvos felírhat antibiotikumot, amely csökkenti a gyulladást okozó baktériumok számát, hormonkészítményt, lányoknak ösztrogén-, valamint antiandrogén-tartalmú fogamzásgátlót, és a retinoid hatóanyagú szert – kizárólag szigorú orvosi felügyelet mellett.

Kozmetika pattanástalanító vívmányairól érdemes megkérdezni egy gyógykozmetikust. A kozmetikai kezelés során legtöbbször bőrnyugtató hatású azulén, tápláló borágó- és jojobaolaj, hidratáló hialuronsav és epigran anyagokat alkalmaznak. A problémás területek kezelésére orvosi gyümölcssavval, glikolsavval végzett mélyhámlasztás is szóba jöhet, mely segíti megnyitni az elzáródott pórusokat és csökkenti a faggyú termelődését.

A kezelések kiegészítésére érdemes diétát is tartani.

A pattanások nem megfelelő kezelése, nyomkodása, a gyulladás fokozódását, rosszabb esetben maradandó hegesedést okozhat. A hegeket drasztikus hámlasztó eljárással mára már halványítani tudják, de ezek kialakulása semmiképp nem kívánatos, ezért forduljunk inkább szakemberhez!